Na het plaatsen of verplaatsen van een (nieuwe) wasmachine of ander witgoed apparaat in je huis, kan het zomaar gebeuren dat plotseling op enig moment de stroom uitvalt door het ‘springen’ van de aardlekschakelaar. Dat kan gebeuren bij het inschakelen, ergens gedurende het programma of zelfs bij het uitschakelen van het apparaat.

Samsung wasmachine met wasdroger

Geen paniek! Ga niet meteen van het ergste uit, in een paar simpele stappen leert u meer over de oorzaak of is het probleem mogelijk verholpen.

Zekeringenkast met aardlekschakelaar
Aardlekschakelaar in zekeringenkast of ‘stoppenkast’

Kortsluiting of lekstroom?

Een moderne elektrische installatie is voorzien van verschillende veiligheidsvoorzieningen waaronder randaarde, zekeringen of ‘stoppen’ en een of meer aardlekschakelaar(s). Bij problemen met de elektrische installatie is het belangrijk om snel te weten wat de aard van de (ver)storing is:

Eén en dezelfde zekering ‘springt’ en is niet meer in te schakelen; overbelasting van een groep door teveel apparaten of kortsluiting (in één van de apparaten)

Een aardlekschakelaar ‘springt’ (herkenbaar aan een knopje met T of Test); in één of meer groepen lekt teveel (meer dan 30 miliampère) stroom weg, kan veroorzaakt worden door vocht in de installatie of bepaalde apparaten, bijv. witgoed.

Wat te doen als het dus toch de wasmachine is?

Geef een reactie