Voor veel van het modernere witgoed geldt dat, lang voordat slijtage op gaat treden, een elektronische storing het gebruiksgenot bederft. Dat was onlangs het geval met de Samsung wasmachine van mevr. C. te Middelburg.

Samsung EcoBubble met kuren

Het begon met af en toe – daar moet je dan weer wel net bij zijn – dat de trommel niet meer rond wilde draaien. Onder het uiten van vreemde geluiden maakte de machine nog wat schokkende, haperende schijnbewegingen, sloeg vervolgens voor het gemak de rest van het programma over en deed verder net alsof er niets aan de hand was. Geen foutmelding, volgende wasjes hetzelfde resultaat, en het begon ook nog steeds erger te worden.

Een eerste diagnose sloot een mechanisch mankement of slijtage uit, de trommel draaide soepel en geruisloos, de motor toonde geen enkele slijtage of speling. Mede door de ervaringen van andere gebruikers van dit type machine moest de oorzaak gezocht worden in de elektrische componenten en bedrading.

Na grondige inspectie van diverse componenten kon de oorzaak uiteindelijk worden gevonden in de printplaat voor de motorsturing, hier bleek een essentiele soldering beschadigd, waarschijnlijk door de trillingen tijdens het gebruik. Eenmaal gevonden kon het euvel vrij snel worden verholpen en kan de machine weer jaren trouw zijn wasjes draaien.

Samsung EcoBubble met kuren
Printplaat van de Samsung Wasmachine

Geef een reactie