Sinds 2014 siert een zogenoemd ’20 min Turbo Speed’ wasprogramma de keuzemenu’s van diverse topmodellen vaatwassers van onder andere Bosch en Siemens. In diverse reclame-uitingen werd het aangeprezen als een supersnelle manier om de vieze vaat weer sprankelend schoon te krijgen, maar is dit wel zo?

Diverse gebruikservaringen geven een heel ander beeld, van niet te cancelen prgramma’s tot vieze vaat na het kiezen van het Turbo Speed programma. Wat is hier aan de hand?

De gebruikershandleiding verschaft duidelijkheid in de verwarring, want het Turbo Speed programma is niet zomaar een wasprogramma maar vraagt om een totaal ander gebruik dan normaal. In werkelijkheid doorloopt deze functie twee fasen; een fase van opwarmen van het water in een verder lege machine (wat een klein half uur kan duren!) en vervolgens laden van de vaat en 20 minuten wassen. De fase van laden en wassen kan bovendien meerdere keren herhaald worden, wat mij doet denken aan een professionele machine zoals je die tegenkomt in de horeca. Het Turbo Speed programma is vooral bedoeld om een grote hoeveelheid vaat met beperkte vervuiling te lijf te gaan, bijvoorbeeld tijdens feestjes of partijtjes.

Dus bedenk goed wat je doet voordat je je laat verleiden de Turbo Speed knop in te drukken:

  • zet de lege machine een half uur van te voren aan en activeer het programma!
  • laat beide fasen, opwarmen en wassen, volledig voltooien!
  • het totale wasprogramma duurt op z’n minst 45 minuten!

Ik ben benieuwd naar uw ervaringen, voel je vrij en reageer!

Geef een reactie